shiatsu

Despre Shiatsu

Shiatsu este o tehnica de masaj ce isi are originea in Japonia. Shiatsu foloseste atingerea pentru a restabili circulatia energiei vitale (Qi) in zonele in care aceasta este in exces sau este deficitara. Namikoshi a pus accentul pe anatomie si fiziologie, abandonand functia meridianelor energetice care caracteriza modul de abordare oriental. Cativa ani mai tarziu, Shizuto Masunaga a reintrodus principiile de baza ale medicinii traditionale chineze (cele 5 elemente fundamente, Yin si Yang, meridianele). Astfel se face ca in prezent se intalnesc doua scoli de gandire diferite, prima indreptata spre medicina occidentala, iar a doua spre medicina traditionala chineza. In mai 1997, Uniunea Europeana a recunoscut in mod oficial shiatsu drept una dintre practicile de medicina alternativa recunoscute in statele sale membre. Shiatsu este un cuvant de origine japoneza facut din doua caractere scrise shi – deget si atsu – presiune, apasare. In japonia sunt mai mult de 87 mii de terapeuti de shiatsu. Doar acest lucru poate demonstra cat de eficient este shiatsu in prevenirea si tratamentul bolilor. Japonezul Tokujiro Namikoshi este cel care a creat shiatsu modern. Copil fiind, acesta incerca sa atenueze durerile mamei sale (suferea de poliartrita reumatoida) prin masaj. Cu timpul a observat ca in urma presiunilor facute cu degetele pe anumite puncte, durerea se atenua mai mult decat daca se efectua un masaj clasic. Astfel, in urma numeroaselor experimente si studii, Namikoshi a creat shiatsu modern. Mama sa a trait pana la 88 de ani.

 

Datorita rezultatelor remarcabile, shiatsu s-a raspandit repede si in occident. Sedinta propriuzisa de shiatsu consta in aplicarea unor presiuni cu degetele de-a lungul meridianelor energetice si tsubo (puncte de presiune). In shiatsu pacientul ramane imbracat pe durata tratamentului si nu se foloseste ulei pentru masaj. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui tip de masaj este modul in care degetul terapeutului “patrunde” in tesuturi (in special in muschi). Datorita reflexelor musculare, un muschi care este stimulat brusc de catre un stimul extern, se contracta. Daca asupra aceluiasi muschi se aplica o presiune lenta si profunda, se va relaxa. Terapeutul trebuie sa simta in permanenta tensiunea musculara si sa-si modeleze unghiul, forta si profunzimea patrunderii in functie de aceasta. Avand radacini in medicina traditionala chineza, shiatsu concepe sanatatea (fizica, psihica si mentala) drept un intreg, in conformitate cu teoria despre Yin si Yang – cei doi poli ai energiei opusi, dar in acelasi timp complementari, legati de cele 5 elemente care insufletesc si mentin toate formele de viata din univers. Pe plan psihic, shiatsu da nastere unei senzatii de relaxare si unei stari de bine.

 

Desi presiunile reprezinta tehnicile de baza folosite, shiatsu dispune de o gama larga de tehnici, procedee si metode, unele dintre ele provenind din masajul clasic, din masajul thailandez sau chiar din kinetoterapie. Shiatsu relaxeaza, ridica nivelul energetic si face ca acesta sa circule uniform. Spre deosebire de alte tipuri de masaj care sunt mai mult sau mai putin scaldate in ideologii filozofice sau mituri, shiatsu este stiintific, folosindu-se de reflezele neuromusculare, reflexele de intindere, de stimularea glandelor endocrine, etc. Este foarte importanta implicarea emotionala a pacientului sau clientului. Shiatsu este tot mai folosit in spitalele din occident datorita rezultatelor deosebite ale acestuia. Shiatsu include presarea, intinderea, scuturarea, rotirea si inca o varianta de shiatsu care implica masaj cu picioarele pe spatele unei persoane, toate aceste atingeri poarta un nume comun: shiatsu.

Articole

Comentariul tau

Despre portal

Folosirea acestui site implica acceptarea termenilor si conditiilor de mai jos.

Recomandam citirea cu atentie a acestora. www.centre-spa.ro isi asuma dreptul de a modifica aceste prevederi fara o alta notificare.

Categorii