Efectele masajului somatic

Se stimuleaza in sens reglator circulatia, procesele endocrine, secretiile endocrine, hematopoeza, procesele coagularii; se intensifica schimburile nutritive cu cresterea temperaturii corpului; se produce relaxarea, scaderea sensibilitatii, reducerea tonusului neuromuscular sau dimpotriva cresterea acestora cu stimularea organismului, in functie de tehnica folosita.

 

Indicatiile masajului medical sunt nenumarate : de la nevralgii si neuromialgii, indiferent de localizarea, substratul anatomo-functional si cauza acestora: reumatismale, neurologice, posttraumatice, psihogene, afectiuni articulare: miozite, miofasciculite, miogeloze, celulite, nevrite si polinevrite, retractii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii si atrofii musculare de diferite cauze (centrale si periferice, neurologice si posttraumatice, inflamatorii si postinfectioase etc.); afectiuni si suferinte ale aparatului cardiovascular, periferice si centrale: staze venoase si limfatice, cu edeme circulatorii periferice, ischemii vasculare periferice in stadii functionale, incipiente, hipertensiuni arteriale in stadii functionale; afectari psihogene de diferite etiologii: multiple forme de nevroza astenica, spasmofilii, tetanii cronice, distonii neurovegetative;

 

Afectiuni dismetabolice: obezitate, diabet, guta; afectiuni din sfera ginecologica: hipotrofii si dezaxari ale uterului, ptoze, aderente, inflamatii cronice etc;pediatrie: anemii diverse, rahitism, sindroame hipoanabolice de diferite cauze;geriatrie: tratament de intretinere si stimulare a musculaturii scheletice si a metabolismului diminuat, dupa explorari paraclinice permisive (biologice, laborator etc.).

 

Contraindicatii:

Utilizarea masajului fara a se tine seama de contraindicatii poate avea un efect daunator chiar daca a fost corect executat. Schematic, contraindicatiile masajului se impart in generale si partiale, definitive si temporare.

Contraindicatia generala- presupune interzicerea aplicarii oricarei tehnici de masaj pe oricare regiune a corpului.

Contraindicatia partiala- se refera fie la aplicarea manevrelor de masaj doar pe anumite zone ale corpului, fie la aplicarea doar a anumitor manevre.Contraindicatia definitiva- se hotaraste doar in cazul unor boli cronice grave incurabile care s-ar putea inrautati prin masaj.

 

Contraindicatiile temporare intalnite frecvent, sunt impuse de boli, tulburari sau leziuni usoare si trecatoare.In activitatea practica este foarte utila cunoasterea contraindicatiilor in functie de tipul de afectiuni. Cele mai frecvente contraindicatii sunt date de bolile de piele. Este foarte important de retinut ca masajul trebuie aplicat doar pe o piele perfect sanatoasa. Nu se va executa masaj celor care prezinta pe piele boli de natura parazitara sau inflamatorie, ca: eczeme, eruptii, plagi, arsuri sau alte manifestari patologice care prin masaj s-ar putea extinde, agrava sau contamina. Nu se va face masaj pe regiuni ale pielii care acopera un proces inflamator profund (furuncule, abcese, flegmoane sau alte colectari purulente).Apoi trebuie sa mentionam o serie de afectiuni generale sau regionale precum: afectiuni acute febrile, afectiuni infectioase osoase si osteoarticulare, tuberculoza cu diferite localizari: pulmonara, osteoarticulara, cutanata etc.;tromboflebite si flebotromboze in primele stadii de afectiune; afectiuni cardiocirculatorii acute: angina pectorala, infarct miocardic, tulburari de ritm, insuficienta cardiaca decompensata si manifesta, anevrisme confirmate, embolii cu diferite localizari, hipertensiunea arteriala in decompensare etc.; ateroscleroza cu manifestari periferice sau centrale (coronariana, cerebrala, renala, intestinala etc.),suferinte pulmonare acute,afectiuni acute ale tubului digestiv: gastrice, intestinale, hepatice si pancreatice , boli de sange, mai ales cele cu manifestari sau cu tendinte de manifestari hemoragipare,stari febrile (infectioase sau de alta natura);stari de oboseala si debilitate severa; bolile psihice.

 

Masajul este contraindicat cu desavarsire in cazul tumorilor canceroase (forma generalizata), dar si in unele boli psihice cu caracter excitant si confuzional sau stare de ebrietate. Nu se face masaj mai devreme de 2-3 ore dupa servirea mesei, in timpul unei furtuni, dupa mese copioase. Ca regula generala, se recomanda ca in toate cazurile in care masajul ar produce efecte negative sau chiar si nesigure, sa aplicam principiul hipocratic ”primum non nocere ” adica „in primul rand sa nu faci rau!”si sa se renunte la masaj.

Articole

Comentariul tau

Despre portal

Folosirea acestui site implica acceptarea termenilor si conditiilor de mai jos.

Recomandam citirea cu atentie a acestora. www.centre-spa.ro isi asuma dreptul de a modifica aceste prevederi fara o alta notificare.

Categorii