Ce este masajul

Masajul deriva din cea mai simpla forma de terapie prin atingere. Tendinta naturala de a masa ca sa scapi de durere a evoluat in mii de ani, dezvoltandu-se intr-un sistem terapeutic prin atingere, cunoscut astazi sub denumirea de masaj. Se stie ca in mediul antic grec Hipocrate recomanda o baie zilnica si un masaj, ca reteta pentru o buna sanatate. Tehnicile de masaj erau folosite si de civilizatiile timpurii orientale si central-orientale, ca parte a programului zilnic de sanatate, masajul fiind si astazi practicat in acele parti ale globului.

Masajul s-a practicat din vechime, de fapt la toate popoarele. Din timpuri imemoriale, masajul se practica fara a i se fi cunoscut efectele fiziologice si medicale precise, fara o metodologie precizata, dar cu efecte benefice recunoscute si apreciate. Timp de mii de ani aplicarea mainilor pe locuri dureroase, in scopul indepartarii efectelor nocive ale unor suferinte necunoscute, producea efecte subiective favorabile. Acest procedeu folosit empiric pe scara larga era mult raspandit în China, India, Egipt si la alte popoare din trecutul îndepartat care ajunsesera la un inalt grad de civilizatie si cultura.

Numeroase documente din istoria Egiptului antic si despre medicina traditionala chineza atesta ca masajul era folosit in scopuri medicale de peste trei mii de ani. Primele cercetari experimentale care urmareau stabilirea stiintifica a efectelor si a indicatiilor masajului pentru organismul sanatos si bolnav au fost efectuate si publicate in secolul al XIX-lea. Primii care l-au aplicat cu determinare medicala tintita au fost ortopezii, chirurgii, traumatologii si reumatologii. Intre cele doua razboaie mondiale a inceput sa fie folosit ca tratament ajutator in reeducarea si recuperarea ranitilor si invalizilor de razboi. Originea cuvantului masaj este incerta. Se presupune ca deriva fie din grecescul massein = a framanta, fie din cuvantul mass = a apasa. Indiferent de originea sa, cuvantul „masaj” s-a impus, ca si tehnica respectiva.Masajul a fost intotdeauna asociat si cu anumite procedee complementare, ajutatoare. De aceea aceasta ramura medicala a capatat denumirea de “Masaj si tehnici complementare”.

 

Fundamentarea sa stiintifica din ce în ce mai profunda, raspandirea sa tot mai larga si cuantificarea sa metodologica si tehnica justifica castigarea denumirii de “Masoterapie”, care se impune tot mai mult.Sufixul de „terapie” arata locul sau alaturi de celelalte terapii ale recuperarii medicale (electroterapie, hidroterapie, fototerapie, magnetoterapie, kinetoterapie, laseroterapie, balneoclimatoterapie).

Articole

Comentariul tau

Despre portal

Folosirea acestui site implica acceptarea termenilor si conditiilor de mai jos.

Recomandam citirea cu atentie a acestora. www.centre-spa.ro isi asuma dreptul de a modifica aceste prevederi fara o alta notificare.

Categorii